Снимка БНР

Това, което се предага, си е коалиционно управление, което обаче няма да премине без никаква съпротива, заяви пред БНР политологът Георги Киряков.

"ПГ на ПП-ДБ са две коалиционни формирования. В ДБ има 3 партии. Едната партия - Зеленото движение вече даде ясни сигнали, че е възможно да не се съгласи с такъв тип коалиционно управление. Сега ще се допитват и те до органите си какво да се прави и дали ще приемат такова нещо. Ето - има един фактор, който може да повлияе съществено на ситуацията и да я динамизира още повече. Ако не се съгласи, вероятно ще се стигне до разпад на една от коалициите - ДБ. Има и възможност и другите партии, поведени от този отказ от подкрепа, да кажат "Не, ние предпочитаме да запазим този коалиционен формат за местните избори пред това да се съгласим да управляваме с ГЕРБ-СДС".

Според него това ще динамизира дотолкова ситуацията, че може да не се състави правителство с втория мандат.

Освен страха заради загуба на електорален потенциал, има и сериозно недоверие между лидерите и избирателите, подчерта Киряков.
 
Според него формата, под която ще се управлява страната - дали ще е ротационно или друго - няма никакво значение. Хората искат редовно управление, категоричен бе той в интервю за предаването "Преди всички".

"Значение има опитът да се състави редовно правителство, което да поеме управлението на страната в една изключително критична ситуация и на фона на абсолютно категоричното желание на избирателите да има редовно управление".

"Не са важни фигурите, които ще оглавят отделните министерства, а политиките, които ще изпълняват и постигат в парламента тези политически сили", коментира политологът.

Още по темата

Той припомни, че единственото име, което се завъртя, е на Асен Василев като финансов министър. Част от договорката е взаимно да си пазят имунитетите, смята Киряков.

Според него вероятно скандалът с главния прокурор е изиграл роля на катализатор за решението на Борисов да подкрепи правителство с втория мандат:

"Тук става въпрос за инстинкт за самосъхранение - политическо и физическо. Той беше поставен пред невъзможния избор - да подкрепи възможността дори за съставяне на кабинет с втория мандат - това, което той категорично отхвърляше месец след изборите. Той многократно каза, че няма шанс за правителство във втория мандат, а сега се оказа, че има шанс, а вече има и договорка".

"Ако сега се осъществи този модел, той ще се осъществи и на местните избори. Ще има местни коалиции на тези две формирования за управление на местните проблеми", коментира Киряков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase